Kinesiotape


Kinesiotape:


Kinesiotape blev efter sigende opfundet af Dr. Kenso Kase – en japansk kiropraktor og kinesiolog – omkring 1970’erne. Kinesiotape er en elastisk tape, som regel i kraftige farver, som primært bliver brugt til at behandle sportsskader. Tapen blev for alvor kendt under De Olympiske Lege i 2008, da flere atleter performede med kinesiotape på.

At benytte tape til at behandle sportsskader, er på ingen måde noget nyt – tag f.eks. helt normal sportstape, som flittigt er blevet brugt igennem årtier. Hvad der adskiller kinesiotape fra normal sportstape, eller gaffatape for den sags skyld, er bl.a. at kinesiotapen er elastisk og har en løsere vævning, ligesom det typisk vil det indeholde en del elastiske fibre, udover bomuld. Vævningen tillader huden at ånde, hvilket resulterer i at tapen kan blive sidende i flere dage (Typisk 4-6 dage).

Kinesiotape findes i forskellige styrker af elasticitet, hvor 130-140 procents elasticitet svarer til hudens egen elasticitet og som oftest er den rette. Typisk er tapen også farvet, men det er ren kosmetik – det har ingen betydning for funktionaliteten eller indikerer nogen form for anvendelsesmulighder eller styrke.


Inden for det hav af lidelser og smerter kinesiotape kan afhjælpe, er der fire kategorier/virkemåder:

  • Genoprette musklens funktion. Muskler bliver afslappede, så langvarige infiltrationer løsnes. Desuden er tapen god mod kramper og muskeltræthed.
  • Tapen stimulerer blod-og lymfekredsløbet. Når muskler bevæges, fjernes blå mærker og væskeansamlinger under huden.
  • Kinesiotape virker mod smerter, da disse undertrykkes neurologisk, når tapen sættes på det påvirkede område.


Overordnet set kan kinesiotapen bruges til tre forskellige områder:


Muskelaktivitet:

Muskler arbejder bedst i en bestemt længde. Ved at lægge kinesiotapen på musklen med det helt rigtige stræk og i den rigtige retning kan man påvirke musklen til at hæmme eller øge spændingsgraden. Man kan dermed få nogle muskler til at arbejde mere, mens andre dæmpes lidt, hvilket kan være meget gavnligt eks. i en optræningssituation.


Hævelse og blødning i led eller muskler:
Ved at lave en sensorisk påvirkning og at løfte vævet, kan tapen være med til at ”dræne” det hævede område. Ved pålægningen tilføres stræk til vævet, og tapen lægges på uden stræk. Når leddet eller musklen rettes ud sidder tapen ofte og ser lidt krøllet ud, og giver dermed dette løft.

 

Mekanisk hold:
Kinesiotapen kan som andre tapeformer også bruges til et mekanisk hold. Det kan f.eks. være en knæskal der skal justeres lidt, eller en sene der skal støttes for at kunne klare en belastning. Man kan her også bruge almindelig sportstape. Om man bruger den ene eller den anden er meget afhængig af situationen. De to tape former har hver deres fordele og ulemper. Sportstapen er rigtig god til at holde noget fast i en bestemt position, hvor kinesiotapen tillader bevægelighed samtidig med støtten.

 

Kinesio tape kan bruges som smertelindring, eller en støtte i optræning, hvis man ved hvad man laver. Der findes mange videoer på nettet med instruktion i anlæggelsen af tapen. Som med alt andet på nettet, kan man både finde det gode og det dårlige. Hvis du vil prøve selv at starte op med tapen, skal du stille dig selv det enkelte spørgsmål: Virker det efter hensigten? Hvis det gør, har du nok fundet en god instruktion, som du kan arbejde videre med. Har det ingen effekt, eller får du det ligefrem værre, bør du få det nærmere undersøgt. Ikke alle med smerter i det samme område, fejler jo det samme…